Jakość w OVER Vet
W ostatnim czasie obserwujemy większą świadomość konsumentów w zakresie bezpieczeństwa oraz jakości produktów pielęgnacyjnych i higienicznych dla zwierząt hodowlanych, domowych i bytujących. Produkty pozyskiwane od zwierząt, takie jak mleko czy jaja, powinny wyróżniać się wysoką zdrowotnością. Podstawowym warunkiem umożliwiającym realizację tego celu są prawidłowe żywienie i odpowiednia pielęgnacja.
Chcielibyście Państwo poznać sekret jakości produktów pielęgnacyjnych marki OVER Vet? Zapraszamy do lektury artykułu, z którego dowiecie się, dlaczego nasze produkty są bezpieczne, skuteczne i wysokiej jakości.
Wymagania prawne w Unii Europejskiej nie określają podstawowych wymagań bezpieczeństwa i jakości produktów pielęgnacyjnych i higienicznych dla zwierząt hodowlanych, domowych i bytujących. Jedynie określają wymagania dla produktów kosmetycznych (produktów dla ludzi) zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) 1223 / 2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczące produktów kosmetycznych oraz zharmonizowaną z wyżej wymienionym rozporządzeniem, normą PN-EN ISO 22716:2009 Kosmetyki. Dobre Praktyki Produkcji (GMP). Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcyjnych.
Firma OVER Group, kilka lat temu, stanęła przed wyborem, czy produkować wyroby wyłącznie spełniając wymagania o mieszaninach chemicznych czy pójść o krok dalej… Decyzja mogła być tylko jedna. Dlatego, w tym momencie, jako jeden z nielicznych producentów produktów pielęgnacyjnych dla zwierząt, firma OVER Group opracowuje, wdraża i produkuje je w standardzie produktów kosmetycznych dla ludzi! Zadanie mamy ułatwione, ponieważ jesteśmy również producentem produktów kosmetycznych dla ludzi dla marki OVER Cosmetics i Klientów zewnętrznych OVER Pack.
Receptura produktu pielęgnacyjnego opracowywana jest przez zespół doświadczonych chemików w ścisłej współpracy ze specjalistą ds. produktu, który rozmawia z Państwem w terenie i doskonale zna potrzeby wszystkich naszych i Państwa Klientów. Dzięki takiej współpracy, zootechniczna wiedza jest trwale związana chemicznie i tworzy wysokiej jakości produkt pielęgnacyjny marki OVER Vet.
Każdy produkt jest również testowany w tzw. testach terenowych i udoskonalany zgodnie z uwagami naszych Klientów. Równolegle w jednostce Badań i Rozwoju przeprowadzane są testy stabilności, a w akredytowanych laboratoriach zewnętrznych badania dermatologiczne i testy skuteczności konserwacji (tzw. challenge test).
Badania stabilności wykonywane są opracowaną przez nas metodą przyspieszonego starzenia przez 3 miesiące. Przyspieszone warunki starzenia są uzyskiwane poprzez przechowywanie przez 12 tygodni prób w komorach klimatycznych zapewniających kontrolowane warunki: 40 °C oraz 5°C. Dodatkowo wykonywane są testy szokowe, w których cyklicznie, w określonych odstępach czasu próbki produktów przenoszone są z 40°C do 5°C i z następnie z 5°C do 40°C.
Badanie stabilności w przyspieszonych warunkach starzenia ma na celu ocenę wpływu odchyleń temperatury na jakość produktu i kompatybilność produktu z opakowaniem.
Wyniki porównywane są z próbką przechowywaną w warunkach temperatury pokojowej (RT). W trakcie badań stabilności wykonywane są m.in. badania organoleptyczne masy, badanie pH, lepkości wiskozymetrem (od lepkości zależy smarowność preparatów oraz kinetyka dyfuzji substancji aktywnych z badanej formulacji w głąb skóry). W razie potrzeby wykonujemy również badania wirówkowe wykorzystujące działanie siły odśrodkowej. Badanie polega na umieszczeniu fiolki typu Eppendorf wypełnionej analizowanym preparatem w wirówce. Wskutek obrotów niestabilne emulsje ulegają rozwarstwieniu na tworzące je fazy. Innym badaniem jest badanie pod mikroskopem.
Na co zwracamy szczególną uwagę przy badaniach organoleptycznych?
Oczywiście na zjawiska, które nie są wskazane, m.in. na pierwsze symptomy krystalizacji, pojawienie się różnic konsystencji (rozdział faz) – koalescencja, śmietankowanie, sedymentacja. W emulsjach obserwujemy czy nie następuje ich: – flokulacja, która jest procesem łączenia się cząstek fazy zdyspergowanej w większe agregaty. Następuje zazwyczaj w wyniku działania podwyższonej temperatury.
Szczególnie silną tendencję do tego typu zjawiska mają obecne w mieszaninie białka, które koagulują i wytracają się z mieszaniny, – inwersja faz, która polega na nagłej zmianie typu emulsji. Zachodzi w wyniku zastosowania złego lub zbyt małej ilości surfaktanta. Dodatkowymi czynnikami sprzyjającymi inwersji są duże zmiany temperatury oraz zbyt duża ilość fazy rozpraszającej. Proces rozpoczyna się od zaburzenia struktury emulsji, następnie emulsja rozwarstwia się, po czym ponownie emulguje już zmieniając swój typ (tzw. łamanie emulsji).
Niejednokrotnie wykorzystujemy również spektroskopię w bliskiej podczerwieni z transformacją Fouriera (ang. Fourier-transform infrared, FTIR). Badanie to polega na prześwietleniu próbki wiązką promieniowania z całego badanego zakresu podczerwieni. Analiza fourierowska pozwala na otrzymanie widma prezentującego zależność natężenia promieniowania od długości fali. Badanie to często wykorzystywane jest w badaniach stabilności układów czynnych i innych substancji pomocniczych.
Wyżej opisane badania to badania pozwalające potwierdzić stabilność fizykochemiczną. Jednak, aby wprowadzić produkt pielęgnacyjny na rynek wykonujemy również badania potwierdzające stabilność mikrobiologiczną i bezpieczeństwo produktu stosowanego na skórę zwierzęcia. To wszystko po to, aby każdy nasz Klient był zadowolony z naszego produktu i spokojny, że korzysta z produktu bezpiecznego i skontrolowanego zgodnie z najwyższymi standardami.
Marzena Olejnik
Dyrektor Działu Jakości
Pełnomocnik Zarządu ds. Zintegrowanego Systemu Zarządzania