Ketoza krów jest najczęściej notowaną chorobą metaboliczną w stadach, jakie są zasady skutecznej terapii i profilaktyki?
Okres przejściowy u bydła, obejmujący okres zasuszenia od 3 tygodnia przed spodziewanym terminem porodu do 3 tygodnia laktacji, jest szczególny. Decyduje on bowiem w dużym stopniu o prawidłowym przebiegu poporodowych funkcji metabolicznych, zachorowalności, prawidłowym rozrodzie jak również wydajności mlecznej.
Energia Bovi Pover Vet – energetyczny produkt z witaminami, selenem i niacyną
- źródło składników energetycznych: gliceryna, glikol propylenowy
- wzmocnienie odporności i pracy wątroby: selen, niacyna
- gęsta konsystencja, atrakcyjny smak i zapach
W tym czasie dochodzi do całkowitego przestawienia metabolizmu z funkcji anabolicznych (okres zasuszenia) na funkcje kataboliczne związane z rozpoczynającą się laktacją. Obserwuje się także zaburzenia metabolizmu energetycznego. Skutkiem tego jest występowanie:
- chorób okresu okołoporodowego takich jak – ketoza, zapalenie macicy, zapalenie wymienia, przemieszczenie trawieńca, kwasica żwacza;
- immunosupresji;
- zaburzeń w rozrodzie.
Ekonomicznym skutkiem ujemnego bilansu energetycznego jest:
- spadek wydajności mlecznej;
- koszty terapii;
- karencja na mleko i mięso;
- brakowanie krów z dalszej hodowli, bez możliwości pełnego wykorzystania ich potencjału genetycznego.
Ketoza krów jest najczęściej notowaną chorobą metaboliczną w stadach
Częstotliwość występowania ketozy krów w postaci subklinicznej wynosi 9 – 34%. Pierwotna (spontaniczna) ketoza jest ściśle skorelowana z okresem największego ujemnego bilansu energetycznego tj. 2 pierwszych miesięcy po porodzie.
Natomiast wtórna ketoza krów towarzyszy chorobom przebiegających ze spadkiem apetytu. Obserwujemy go głównie w początkowym okresie laktacji, a także sporadycznie w okresie przedporodowym. Typowa wtórna ketoza najczęściej występuje przy przemieszczeniu trawieńca.
Energia Hepamin – produkt energetyczny wspomagający regenerację wątroby
- źródło składników energetycznych: gliceryna, glikol propylenowy, propionian sodu
- regeneracja wątroby: metionina, ostropest plamisty (sylimaryna), karczoch
- zmniejszenie zagrożenia ketozą i ochrona wątroby w jednym produkcie
Symptomy ketozy klinicznej
Na kliniczną postać ketozy u pojedynczych zwierząt w stadzie wskazują:
- objawy niestrawności,
- zmiana konsystencji kału,
- spadek apetytu,
- spadek wydajności mlecznej;
- objawy neurologiczne.
Ketoza subkliniczna jest typową chorobą dla większej liczby zwierząt w stadzie. W tej postaci brak jest wyraźnych objawów klinicznych, natomiast właściwe rozpoznanie opiera się na badaniu laboratoryjnym krwi lub moczu.
Czym jest ketoza pokarmowa?
Ketoza pokarmowa występuje niezwykle rzadko i niezależnie od okresu laktacji, wieku oraz rodzaju zwierząt. W swojej patogenezie nie jest ona połączona z deficytem energetycznym, tylko ze spożywaniem pokarmu zawierającego np. kwas masłowy zawarty w zepsutych kiszonkach. W tabeli numer 1 zostały przedstawione najbardziej istotne dane dla zróżnicowania 3 typów ketozy.
Tab. 1. Porównanie 3 różnych typów ketozy u bydła mlecznego.
*NEFA – (ang.) niezestryfikowane kwasy tłuszczowe
Ketoza krów – badania dodatkowe krwi, moczu i mleka pozwalają na jej potwierdzenie
Już na podstawie jakościowej obecności związków ketonowych w moczu lub mleku można kontrolować występowanie subklinicznej lub klinicznej ketozy w stadzie. W tym celu wykorzystuje się szybkie testy diagnostyczne. Cechą charakterystyczną dla ujemnego bilansu energetycznego i ryzyka rozwoju ketozy jest wysoka zawartość tłuszczu w mleku przy niskim stężeniu białka w mleku (poniżej 3,05%). Wyrazem nieprawidłowego składu mleka u krów ketozowych jest wysoki wskaźnik zawartości tłuszczu w stosunku do białka mleka, który przekracza 1,5 i jednocześnie niski wskaźnik zawartości białka w stosunku do zawartości tłuszczu mleka, który obniża się poniżej 0,6.
Użyteczną informacją dla hodowcy jest od kilku lat nowa pozycja w wynikach użytkowości mlecznej. Przy występowaniu subklinicznej ketozy w stadzie u 10% lub 20 % świeżo wycielonych krów pojawia się komunikat UWAGA: stado zagrożone (10%) lub silnie zagrożone (20%) subkliniczną ketozą. Jednocześnie indywidualnie wykazywane są krowy zagrożone.
Energia Vet – energetyczny produkt z selenem, niacyną i betainą
- źródło składników energetycznych: gliceryna, glikol propylenowy
- wzmocnienie odporności i pracy wątroby: selen, niacyna, betaina
- poprawa smakowitości paszy dla krów z osłabionym apetytem
Lekarz weterynarii na podstawie badań laboratoryjnych krwi (stężenie β-hydroksymaślanu, stężenie NEFA, aktywności AST, GGT, GLDH) może określić rodzaj ketozy, ale także stopień uszkodzenia wątroby i rokowanie. W terenowej praktyce często jest wykorzystywane szybkie, bezpośrednio przy pacjencie, ilościowe określanie stężenia β-hydroksymaślanu (w mmol/L) a także glukozy (w mg/dL) przy pomocy glukometru.
Brak efektów leczenia klinicznej ketozy, wysokie stężenie NEFA wysokie stężenie β-hydroksymaślanu, niskie stężenie glukozy, wysoka aktywność enzymów wątrobowych (AST, GGT, GLDH) przemawia za ketozą II typu, przy której rokowanie jest z reguły niepomyślne. Na podstawie stężenia β-hydroksymaślanu (powyżej 0,6 mmol/L) i stężenia NEFA (powyżej 0,4 mmol/L) określonego już na 14 – 2 dni przed spodziewanym terminem porodu, można wytypować krowy zagrożone deficytem energetycznym.
Suplementacja żywieniowa znacznie ogranicza zachorowalność
W celu przezwyciężenia już występującego negatywnego bilansu energetycznego i ryzyka wystąpienia chorób okresu okołoporodowego, konieczna jest suplementacja żywieniowa. W tym okresie wskazane jest podawanie wieloskładnikowych preparatów zawierających:
- substancje glukogenne (glikol propylenowy, gliceryna),
- witaminy grupy B,
- metioninę,
- niacynę
- naturalne substancje o działaniu ochronnym na wątrobę zawarte w roślinach leczniczych takie jak ostropest plamisty, karczoch.
Tego typu suplementacja żywieniowa znacznie ogranicza zachorowalność, jak również obniża koszty leczenia.
dr Jan Marczuk
Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Zwierząt
Zakład Chorób Wewnętrznych Zwierząt Gospodarskich i Koni
Wydział Medycyny Weterynaryjnej w Lublinie